London-based studio Min | Day has completed the roof roof roof renovation of this church, in West London, UK.

The church was converted in 2008 and features a Gothic baroque window facing into the roof deck.

The St. Mary Axe House by Min | Day:

“Our clients purchased this former church conversion in the Victorian section of London with the intention of doing a contextual renovation around the remaining Gothic arches and surrounding the triangular park which has been, over the years, a homeless ‘zoning area’.

The existing building presented a number of unacceptable structural weaknesses, all exacerbated by the inconsistent relationships between parts of the original building and adjoining properties. By creatively interpreting the existing mass of the building in a contemporary view the house is now effectively above the zoning controls, enjoying the benefits of the unique height restrictions.

By insulating the underside of the roof and by piling the bulk of the building into the basement, the bulk of the basement was safely hidden from the sight of the neighbours and was able to be accommodated within the existing church, untouched by the construction of any additional structural or mechanical interventions.

A bespoke, freestanding, bespoke and flexible internalised closet structure was then inserted into the service block, the kitchen and dining space being thus created to open onto the living space and the stair landing, with the external concrete deck being inserted into the space.

The material palette was selected to be completely natural, warm and aged and, as a consequence, the building has a deeply cemetery feel, reinforced by the proper use of different textures, forms and colours.

The bench that now runs the length of the building has been cut to a skeletal piece, a subtle and delicate task for the gifted marbles were carefully cut and mounted to the facade as per the brief. Inscribed with the family’s name in mind, an etched and flush letter ran the length of the family’s bench and, if desired, were carved out or painted to define the area of the bench.”

Photos by: Daniele Domenicali

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *