Saginawag, like many other communities in Scotland, has a uniquely rich history. Here, the settlers were able to settle down legally in the form of private homes, eventually granting themselves high property prices and housing stock. Over time, the society as a whole took on more roles, including roles of bankers, clergy, land managers, and industrialists.

The home we’re talking about was originally a one-story cabin that was dismantled and rebuilt as a larger home. Although it had been abandoned, it’s focus on child support and on its recreational qualities, which are clearly reflected in the home’s beautiful indoor and outdoor spaces.

In direct reference to the original building and its function, the home features a main hallway, study, and laundry, as well as a wraparound deck. At the back of the home, you can see a number of rooms in the style of a well-known westlake bungalow, with its low-profile, low-maintenance, and well-accessed yard.

The interior of the home has an open layout, with the kitchen serving as a focal point of the room. The kitchen is minimal in appearance, an ideal counterpoint to the warm wood tones of the floor. At the far end of the hall, the master bedroom is located next to the bathroom.

A small, cozy window nook is clad in wall-to-window panes, offering a homey view without compromising privacy.

From the outside, you can’t help but notice the home’s unique style. A smooth brick finish sets the tone on the street and the wood clad cottage features a horizontal style with a low-profile trunk.

The house sits on a small corner lot, making it difficult to make the entire façade look the same. Large window walls give this home plenty of natural light without compromising privacy.

The home doesn’t bother with steep ceilings, making the best of the lot and giving the homeowner a good view of the surrounding buildings. But what really stands out are the wooden timbers used for both the interior and the exterior.

The home doesn’t bother with all the traditional home design solutions, which don’t seem to be necessary. A large skylight, a row of vertical windows, and a row of picture windows illuminate the interior.

Just on the other side of the row of windows, a traditional kitchen is tucked into a corner with an ergonomic hood and refrigerator / freezer on one side and a windowed section of the kitchen on the other.

The kitchen is positioned perpendicular to the health care center, allowing natural light to filter in.

The section of windows above the kitchen is glass, reducing the effect of the strong sunlight that might otherwise reproduce havoc on the furniture and the ceiling.

Just behind the kitchen is a small attic space, which creates an additional area for storage.

The attic is in a small part of the wall between the kitchen and bathroom. The bathroom is accessed through a small hallway, which creates a corridor hanging between the kitchen and stairs.

While the bathroom is located in the basement, the stairway up to the upper floor overlooks a large room that is directly across from the foyer. This direct connection to the outdoors informs the layout of the living spaces on the upper floor.

Many of the furnishings inside the living spaces are custom made, allowing the owners to direct the decor from place to place depending on their mood. In the living room, the second-floor window position maximizes the view of the skyline outdoors.

The decor on the home’s lower level is more subdued than that on the upper. Instead of a brightly-colored second floor, it is more relaxing and is characterized by white walls and tidy yet relatively uncluttered furnishings.

At the basement level, the home’s different structural divisions help to separate the different portions of the home, which are themselves linked by glazed bridges to the master bedroom and bathroom.
Photos by Edward Hendricks Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *