Italian architect Alan Mascari has designed this home renovation in Pittsburgh, Pennsylvania, USA.

The home was originally built in the 1980’s and had become a disaster, with partially dried out cement in the basement, lack of ventilation and horseshoe support.

According to the architect, “the original basic configuration of the rooms affected by the failed basement. In this space, the dining room, kitchen and living room were separated by a defective 20’ notch partition and dark wood hollow core. In order to properly equip the kitchen and align the wood shaft with the dining room, we removed part of the kitchen, refrigerator and cupboards and returned access to the wood burning fireplace, shaving large portions of the shelving / podcast area.

The thickness of the steel beams that support the master bedroom door was cut with the milling machine, and then used as a guide for the reconstruction of the facades. These raw materials were manipulated carefully to match their configuration to the space and eliminate any possible visual conflicts.

The house is stabilized and renewed, the structural steel elements are renewed and the interior walls, windows and doors are updated with sliding corrugated sliding metal panels, parallel to the shed roof, freeing the rooms on the ground floor for more storage space.

On the first floor, a square hole is cut in the double height space to be filled with a water heater, geo-piggy water collection system and small trees planted to give privacy and protection to the rooms facing the street.

The second floor is designed to tie in the house throughout the day and bring out at night the colors of the family. The roof is redesigned to help control the amount of droplets that pour out of the blue and blue and scatter the light on the walls and stairs.”

Photos by: Federico Kollert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *