The Garage Renovation in Seattle was designed by Max Ontwal and is located in Seattle, Washington.

The project consists of a renovation of a storage garage which covers an area of 20,000 square feet, and is made of a tectonic framework of steel and glass.

It was completed in 2012 and has a happy ending and a happy ending only that the owners are happy with.

Garage Renovation in Seattle by Max Ontwal:

“The garage was the initial idea of this renovation. The owner, a young photographer, and her contractor engineer, needed a space to process their massive family portraits, and they ended up with a large garage space at the end of the house.

Because the garage is such a high-traffic area, it was important to keep the garage door so that the garage door would be fixed to the wall, which is why the steel tracks protruded. The door, along with steel hardware that would hide the mechanical, did not touch the wall, and thus would not allow the visual appearance of being out in an open space, since the garage is located on the 2nd floor.

As the garage was not designed to be fixed to the wall, the rail system was used to make it move smoothly, a system that allows the garage door to move at the slightest changes in angle. At every angle, the system kicks off movements which can be adjusted to suit the needs of the garage personnel.

The staircase that connects the two levels was designed to be a large gut wrench. The adjacement of the stairs and the rail system, along with the orientation of the stairs, helps to soften the effect of the large gawk door. At the top of the stairs the corrugated steel sheeting strips form a soothing stop as the staircase itself is gently set behind the wall.

The floor of the living room has much more contact with the outside world of the house, with the exception of the media center on the kitchen side, due to the floor plan of the living room. The industrial design of the stairwell and the rail system create a welcoming feeling for the entire family.

The master bedroom is done in white, which enhances the sensation of open and airy, light-filled space. The bathroom and bedroom have black tiles that complement the décor of the house, also including a glass wall, to create a seamless visual field.”

Photos by: Josh Dunford of Gary Chang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *