This architectural renovation project was undertaken by McCormack Law Office.

The home is located in Naperville, Illinois, USA.

Floor Renovation in Naperville by McCormack Law Office:

“At the request of a family located in the district of Naperville, we utilized the existing fabric of the wood framed shed to provide additional space and to re-form the squat.

The structure of the shed offered only a narrow hallway, deep enough to accommodate a painting, and smaller than the area of the room it housed.

Our solution to this was to partition the hall off into two, a wall of 6 meter long by 2 meter wide enabling a 2 meter diameter opening to the shed wall.

A full height mirror allows the space to become a ventilated, dry space with façade of aircraft aluminum that transparently connects the inside to the outside.

The entrance to the space is a small void between the bottom and top cabinets, allowing the space to be an open storage to the outside and to be the main source of light during the day.

Once inside the space, the wall of the cabinetry is clad in plywood.

The structure is exposed concrete and the façade is a single grain paint with a mirror and a revolving arm so that the space is filled with the light and the views are always present whether through the bedroom, in the bathroom or in the living room.

A grid wall separate the bathroom from the living space.

A suspended light installation hovers over the bathroom.

The verandas of the cabinetry create a pattern of repeating elements that extend from one verandah to another.

The master bedroom is located in the rear half of the house where the greatest flexibility for storage was available.

It can be accessed through the master bedroom, which is in a balloon shape over the shower, and through a sliding door that protects it from the hallway.

The bathroom floor is composed of two different geometrically patterned tiles.

The shower is an unusual design. A suspended rain shower head is mounted on the ceiling.

The overall scheme of the home is inspired by the balance between the program essentials and the clients’ brief which defined the final shape and scheme.”

Photos by: Jonathan Savoie

HomeDSGN has received this project from our WeTransfer channel. Architects and interior designers are welcome to submit their work for publication.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *