This church residence is located in Newburgh, Manchester, England and was designed by Architects EAT.

The project consists of a renovation of and addition to a Grade ll listed building, and consists of the closure of previously segregated portions of the building to provide a continuous space for entertaining.

The property is surrounded by its five-acre country gardens, halting grain from the lll and olive trees and establishing a new ???, distinct from the surrounding.

This project reflects the client’s interest in form, proportion and the ability to control the flow of light and air defining the new internal environment.

The church has been subjected to the closure of the adjoining premises which occupied a site previously occupied by an outbuilding, which in itself had become a feature of the surrounding agricultural land.

The building has been remodeled to let in the light shower from the north and west, while respecting the retention of the existing lanted roof forms.

The front garden, with its high level of privacy, is the relaxing place to the busy highway, while the southern garden, with its lessened level of privacy, is the social area, an intimate place, where the garden culminates.

Looking for an opportunity to exercise a new design strategy for the relationship of house and plot, a three-level plan was considered. We drew a voluntary sacrifice of back-lot space, allowing a constant lively relationship between private and social and also between internal and external.

The design strategy consisted of blurring the central space of the ground floor: it is a transitional space between the exterior and interior and serves as a transition between the different areas of the ground floor.

The ground floor, opened and peaked, is the basement of the house and would lose most of its original features, consistent with the first project.

The first project began with the restoration of the house, which had suffered a drastic make-over, and with the application of a new type of materials and a new type of finish. Within this, a call was given to what was lost without considering the sense of place. The materiality was neglected, and the building was opened up to its surroundings.

In this context, a sort of recycling of the old building was achieved, seeing as the material, texture and capacity of the new space.

The new interior architecture, in combination with new pieces of furniture and empty spaces, contributes to a general sense of place, which is realized with a simple and efficient way of changing the interior over a limited period of time.”

Photos by: Roger Frei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *