This bedroom renovation was undertaken by Midori Tsuboi Architects.

The home is located in Anchorage, Ojai, California, USA.

Bedroom Renovation in Anchorage by Midori Tsuboi Architects:

“The clients wanted to maximize the sense of indoor-outdoor living by renovating their existing 1970’s home on a site that is adjacent to a nature preserve. The 2000 square foot residence is located on the lower hillside lot of the Santa Cruz Mountains (leading into the San Francisco Bay).

The existing foundation walls consisted of heavy timber framing, and pine boards (approximately 1/3 to 1/2 feet thick) covering most of the ceiling. A glass wall was created to break up the view of the concrete foundation walls, and let in light through the skylight. Mounting wire decks encircle the perimeter of the glass wall and provide direct access into the outdoor living space.

A reclaimed low maintenance wood slab gives the ceiling a rustic feel and supports the concrete wall, which was cast in place concrete bearing walls and roof trusses. A terrazzo-pebble flooring is laid while a cantilevered wood bridge, also cast in concrete, runs across the sloping roof.

Because nature is everywhere, the clients and our design team set ourselves the challenge of bringing this into the house in pieces – literally. A timber deck wall and other forms were created to suspend trees and provide shade through the interior living spaces. Other “non-concrete” features, such as the steel entry bench and rail, were sculpted into the concrete landscape to accentuate the experience of being outside while leaning in.

A sitting area is located at one end of the house, and the other end faces the woods and the water. One significant portion of the space is set aside to serve as a master suite with a sitting area adjoining the kitchen. The master suite is en-suite, with a large bedroom, dressing room, and bathroom.

The adjacent space serves as a kids’ room, entrance hall, and playroom. The space is kept fun and light by the placement of bunk beds and a brightened, wide staircase leading up to the stairs.

The stairs are carved into the berm and appear to float. The cut out of the spiral staircase engages the adjacent space and enhances the flow of the other side staircase.

The kitchen is the star of the house, with a large island of sunken sitting area that is also the centre of the kitchen space. Dark marble tiles blur the boundary between inside and outside. The kitchen, like all of the other rooms, can be opened up to the living space whenever necessary.

When the spaces are opened to each other, the house visually expands. When the “inside” of the envelope are shifted, the limits between inside and outside are blurred. The once-substitute building is now an open, generous and roomy room filled with light and with uninterrupted views of the rivers beyond.”

Photos by: Peter Bennetts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *