Spanish interior design studio La Colorata has completed the renovation of the interior of this 2,150 square foot apartment located in Valencia, Spain.

Bathroom Renovation in Vallejo de la Torre by La Colorata:

“A total renovation is carried out of the apartment from its original construction in 2006.

The main objective of the project is to build a storage space without losing the original character of the apartment.

In order to do so, the main means of communication was through the central axis of the apartment, which led to the new access way, which opens on one side to the bathroom and on the other to the bedroom through a suspended corridor, and across the entire ground floor. In order to increase and open the perception of the space, many of the walls were knocked down, one of the walls being replaced by a glass structure, allowing the visual penetration of the new space and giving the impression of a whole new building.

To make the bedroom a bit closer to the bathroom, the design was broken down, the existing headboard was removed and replaced by a one piece toilet supported on a mezzanine, which was also made in white marble, and which allowed the original bedroom door to be recessed. In order to give more space to the bathroom, a new built-in furniture, designed by the architect, was placed inside the bathroom, consisting of a shower, toilet and sink. In the central area of the apartment, the kitchen became a part of the living room, around which the tables were placed. In the living room, there is a sarcasm between the living room and the kitchen that allows us to see the apartment’s entire interior, as well as the exterior.

The apartment’s central staircase was rebuilt, and the great open space in the middle of two parts was given a new definition. Apart from the new linen, oak floors were put down, and the walls were given a new definition. On the ground floor, the living room was given access by completely removing the wall between the kitchen and the living room, and giving the eatery a sense of freedom, while on the first floor, due to the elevation of the rooms, the living room, become a small covered terrace, providing a quiet and protected spot for the enjoyment of the apartment.

One of the requests of the owners was to prevent this apartment from having many hallways, as it is very common in the area. To do so, an inner courtyard was built that communicates with the living room, and a glass wall was installed in the living room, which allows one to see the entire apartment. In addition, there is a nursery room that is separated from the living room by a glass wall with sliding doors, which is both decorative and functional.

In the interior of the apartments, the offices, laundry rooms, bathrooms, and storage spaces were grouped efficiently. To fulfill this project, we focused on opening up the spaces to each other, and on quality furniture, since the lifestyle of the inhabitants needed to be adaptable.

To open up the spaces and give them a sense of freedom, four different floor levels were reached. In this way, the apartments have the feeling of being one with each other, without having the barriers of accessibility that a classical apartment building has.

However, this idea is not quite reality. The four levels do not have a clear relationship with each other, and the facade and roofs of each of the four are not independent. From the inside, we can see that each of the floors has its own quality and is functional in its own way. This brings us closer to the concept of “home”, and it further elevates our perception of space.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *