This bathroom renovation was undertaken by SF Architects in 2014.

It is located in Lower Venice, New York, USA.

Lower Venice Renovation by SF Architects:

“A/D researchers, engaged in the renovation of a unit that had been working for thirty years. The original space was primitive, dark, narrow, and, in short, a menace to the eyes.

The primary goal was to bring back the light into the space, creating an interior landscape that would be easier to conceive and use, since the existing compact area was broken down into five smaller areas.

Several remodeling actions were taken, such as complete mechanization of lighting, the replacement of all electrical and plumbing services, and the reconfiguration of circulation spaces.

The goal of each department is to be able to identify the user in the space, and to provide a place for the anticipated person to use the facility. Material finishes are a comprehensive mix of both post and prefab scones, bamboo floors, polished concrete, and oiled oak wood.

The modern, compact interior is designed to be both efficient and open, integrating as much of the surrounding natural environment as possible.

The wooded yard, with the swimming pool, plays an important role in the conception of the project. The wooded site, with trees growing through it, is an important element in the layout.

This renovated space spreads over 3,200 sq ft and hosts a family of four with two children. The area is optimal for outdoor exercise and holiday gatherings, as well as meetings with friends.

Due to the relatively steep topography of the site, one of the main concepts of the design was the rotation of the rooms to create an exposed layout, highlighting the views to the valley and waterfront.

Public areas, particularly the living room and kitchen, are located on the ground floor, leaving the entrance floor for the bedrooms.

The light that streams in from the site enters the living room through a large horizontally positioned glazed opening, and is further highlighted by skylights that closely match the openings.

The skylights further enhance the greenery, as do the views, as do the native plants growing in the area.

Although the house is intended as a vacation home, it is also a place to work from home.

Due to the limited space and the expansion of the family’s areas, a “2-bedroom residence” has been added to the back of the house. In this way, the original structure and design are both combined in ways that maximize the flow between indoor and outdoor spaces, creating indoor/outdoor living spaces with varying degrees of privacy.

The addition of a green roof also creates a more dramatic connection to the surrounding area, which can be seen from numerous aspects, including this perspective view.

Photos by: Matthew Carbone

HomeDSGN has received this project from our WeTransfer channel. Architects and interior designers are welcome to submit their work for publication.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *