Oakland-based design firm Fiona Hayslip Architects has renovated this 1,100 square foot bathroom located in Oakland, California, USA.

Bathroom Renovation in Oakland by Fiona Hayslip Architects:

“Lynx House is a 2001 remodel to an existing San Francisco Foundry (and inspired garage) which has two levels, and a half bath. We needed to transform the old, cramped house into one complete, open concept space with abundance of natural light.

We kept the existing floor plan which consisted of compartmentalized rooms at the front, uncarved, and unorganized, allowing light to be coming and going but also allowing the existing circulation to become the main event.

Entrance was also a huge issue; we created a new entry, wide and exciting, allowing the drama of the existing stair system to be the star of the show.

We designed the new bathrooms to be the drama of the space and bring it to life. We turned the original dark oak bathroom into a comfy contemporary bathroom that could satisfy the family’s demands for the ultimate in comfort and luxury.

The bathrooms were carefully planned and constructed, looking for the past, but also mindful of the future.

Passive environmental design systems were used as the key fuel in the design process.

The bathrooms were designed as a place to soak up the morning sun, bring out the sun from the back of the house to bring it into circulation and then to filter the light dropping through the angled roof lights into the bathroom.

We kept the idea of the bathroom as a place of calm from the exterior and were conscious of the continual rain seepage which is a common occurrence in the neighbourhood.

In the bathroom, we introduced LED strip lighting to the building and have been able to control the colour changing lights from the bathroom in the evening and daytime.

In the space of the spare bathroom, we let the existing small window that was dark, and went ahead and filled it with a wide, beautifully lit window.

The bathroom had originally no plumbing and electrical storage space. If we had installed a plumbing washer/dryer to this room it would have cost us time and money to service the area and raise the budget, but we were able to create a full wall of storage in the bathroom behind the door.

The bathroom had been neglected for a long time. In desperation we had considered changing it, but paid attention to the space and the current layout of the house, and decided it was best to leave the ceiling unfinished. This way, we could articulate the living room into a separate space and finish off the old bathroom.

The laundry had been hidden in the hallway. The bathroom had further been turned into a dingy mess. It was not worth putting in the effort to wash this house worth it.

So, we stripped all of its prep work and left the kitchen bare. We carried it to the washing machine, but there was no space for it to be seen. So we put in a tiny laundry, and watered it up. Only put in one sink and a washer and dryer. An empty cellar was to be emptied, and the space was tight.

With hard work, we managed to get the kitchen up and running. It is now in its final configuration and ready to be used.

The dining room was also reconfigured. The relative size of the two areas was enough to allow us to fit in a dining table (there should be one) and a small table for 2. And two chairs around a central island.

The original layout of the bedroom room felt cramped. We extracted the maximum space, reorganized the position of the switches and added a small shelf over the bed.

From the bathroom, we got to change the layout completely. To make it more functional and storage-efficient, we installed a storage-cupboard under the wall. We fitted one more deep wall closet under the wall, to get additional storage under and around the toilet.

Originally the bathroom had a small soaker tub which was quite narrow. We removed the tub with the help of a crane and a carpenter’s apprentice.

We got rid of the side vent and added a second vent near the shower. With the new layout, the bathroom just became bigger, and bigger and bigger.”

Photos by: Peppe Lomboni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *